fbpx

Новини в недвижимите имоти

Всичко за недвижимите имоти на едно място

За осем месеца – умопомрачаващи 1,5 млрд. лв. нови ипотечни кредити

Кредити за 32 млрд. лв. са изтеглили домакинствата към края на август, като половината от тях -15,6 млрд. лв., са за жилища. Това показват данни на Българската народна банка.
От тях става ясно още, че ипотечните кредити са се увеличили с 18% за една година. Само за месец са изтеглени нови 200 млн. лв., които са отишли за покупката на жилища. От началото на тази година до края на август новоотпуснатите заеми за имоти са за умопомрачаващата сума от 1,5 млрд. лв.
Потребителските пък са нараснали с 13,5 на сто и възлизат на 14,77 млрд. лв. Общо заемите на домакинствата са се увеличили с 15% на годишна база. Два пъти по-малък е ръстът обаче на спестяванията им – със 7,3 на сто, и към края на август те вече са достигнали 68,7 млрд. лв.
Увеличение се наблюдава и при всички други кредити – при тези на нефинансовите предприятия то е с 12,1% на годишна база и са в размер на 40 млрд. лв. В края на август кредитите за неправителствения сектор са 77,8 млрд. лв. и се увеличават на годишна база с 13,9%.
10,6% е ръстът при заемите за работодатели и самонаети лица, които достигат 430,6 млрд. лв. 5,75 млрд. лв. са заемите, предоставени на финансови предприятия, което е с 20,7% повече спрямо август миналата година.
В същото време депозитите на нефинансовите предприятия вече са 38 млрд. лв., което е с 21% повече спрямо миналата година. Спестяванията на финансовите предприятия обаче намаляват – с 12,5% на годишна база до 3,67 млрд. лв.
В края на август депозитите на неправителствения сектор са 110,3 млрд. лв., като годишното им увеличение е 10,9%.


Бумът при жилищните кредити продължава

Нараснаха с 18 на сто за година до 15,58 млрд. лв.
Жилищните кредити продължават да нарастват изключително бързо, въпреки решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за повишаване на основния лихвен процент.
Към края на август заемите за домакинствата за покупка на къщи и апартаменти са в размер на 15,58 млрд. лв., което е ръст с 18% за година, обявиха от БНБ.
През юли ЕЦБ повиши за първи път от 11 години основния си лихвен процент и то с повече от очакваното – с 0,5%. Оказва се, че това решение на ЕЦБ не се е отразило на желанието на българите да купуван жилища. На 8 септември ЕЦБ взе решение за още едно покачване на основния си лихвен лихвите с 0,75% и така лихвата по основни операции по рефинансиране стана 1,25%. В данните на БНБ за отпуснатите заеми през следващите месеци ще стане ясно дали това решение на ЕЦБ се е отразило на пазара в България, но засега промени в лихвите на банките няма.
Големият интерес на хората към жилищните кредити се дължи на нарастващото желание да живеят в по-хубав дом, както и желанието им да защитя парите си от инфлацията. Хората влагат наличните си пари в апартамент или къща, а за да купят хубав имот често се налага да доплатят цената с банков кредит.
Потребителските кредити за домакинствата в края на август възлизат на 14,769 млрд. лв. като за година се увеличават с 13,5%. Месец по-рано ръстът на потребителските кредити беше с 13,1% на годишна база.
Бизнес кредитите нарастват с 12,1% за година и към края на август надминават 40 млрд. лв., показват данните на БНБ. За сравнение в края на юли ръстът на фирмените заеми за година беше с 11 %. Оказва се, че при високата инфлация фирмите взимат повече заеми защото имат нужда от повече оборотни средства, а освен това искат да направят инвестиции преди цените на машините да са нараснали повече.
Освен че взимат повече заеми фирмите трупат и рекордни депозити в банките. Само през август влоговете на бизнеса нарастват с 1,755 млрд. лв. до 37,9 млрд. лв. Това вероятно се дължи и на премахването на банковите такси за съхранение на големи суми. За година фирмените депозити се увеличават с рекордните 21,3% или със 7,3 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още Новини

Сравни

Enter your keyword