fbpx

Новини в недвижимите имоти

Всичко за недвижимите имоти на едно място

Пикът на инфлацията у нас-най-рано в средата на 2023 г.

Инфлацията у нас ще достигне своя пик най-рано в средата на следващата година. Националната статистика ще продължава да отчита нови върхови стойности поне още една година, прогнозират финансисти. Годишна инфлация за август е почти 18% и най-висок ръст на цените при газа, битовите разходи и повечето от храните, съобщава БНР.
Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от войната в Украйна и дори от политиките по Зелената сделка, казва финансистът Николай Павлов. „Без да искам да тревожа хората, инфлацията ще остане дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако сега централните банки се стараеха да държат 2-3 процента, то най-вероятно ние ще държим инфлация между 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи суровини следващите години“, допълни Павлов. Според прогнозата на финансиста рекордни стойности инфлацията ще продължава да бележи най-малко още една година. Той твърди, че ако нещата в най-оптимистичния сценарий се развият добре, би трябвало, може би, в средата на следващата година да сме преминали пика на инфлацията, която може би ще бъде между 15 и 17%.


Повишаването на лихвените проценти от централните банки по света може да предизвика глобална рецесия през 2023 г., предупреди Световната банка, цитирана от ВВС. Централните банки повишиха лихвените проценти със степен на синхронност, невиждана през последните пет десетилетия, за да се справят с растящата инфлация, се казва в съобщението на финансовата институция.
Според нея това прави заемите по-скъпи и може да забави икономическия растеж. Предупреждението от Световната банка идва преди срещите за паричната политика на Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка през следващата седмица, на които се очаква двете централни банки отново да повишат лихвените проценти.
Миналата седмица Световната банка предупреди, че глобалната икономика е изправена пред най-рязкото си забавяне от 1970 г. Нейни експерти твърдят, че според ново проучване трите най-големи икономики в света – САЩ,
Китай и еврозоната, рязко се забавят.
„При тези обстоятелства дори умерен удар върху световната икономика през следващата година може да я насочи към рецесия“, се казва в съобщението.
Световната банка също така призова централните банки да координират действията си и да комуникират ясно решенията за политиката, за да намалят необходимата степен на затягане.
Инфлацията достигна 40-годишен връх в САЩ и Обединеното кралство през последните месеци. Това се дължи както на по-голямото търсене, тъй като пандемичните ограничения се облекчиха, така и на войната в Украйна, която доведе до ръст на цените на енергията, горивата и храните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още Новини

Сравни

Enter your keyword